Moussaka
Beschrijving
Er gaat veel tijd in de voorbereidingen zitten van dit gerecht, maar al die tijd valt weg tijdens het eten. Het is de moeite echt wel waard, we hebben zitten smullen.
Ingrediënten
Bechamelsaus
Bereiding
Snijd het kroontje en de onderkant van de aubergines. Snijd de aubergines in plakken van ca. 0,5 – 1 cm. Bestrooi de aubergineplakken vervolgens aan beide kanten met zout en laat dit minimaal 10 minuten liggen. Dep vervolgens met keukenpapier het vrijgekomen vocht af.
Schil de aardappelen en snijd deze in plakken van 0,5 cm. Kook de aardappel schijven 5 minuten in kokend water en laat deze afkoelen.
Snipper de ui. Verhit olie in een wok of bakpan en fruit de uit op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak dit tot het gehakt rul is.
Voeg vervolgens de kaneel, kruidnagel en tijm toe. Schep de kruiden goed door de gehakt. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 2 minuten al roerend mee. Voeg vervolgens de gepelde tomaten en de runderfond toe met de laurierblaadjes en roer dit goed door.
Laat het gehaktprutje vervolgens zo’n 30 minuten zonder deksel op laag vuur door sudderen.
Verhit wat olie in een bakpan en bak hierin een deel van de schijfjes aardappel tot ze bruin zijn aan beide zijden (ongeveer 5-7 minuten). Laat de schijfjes uitlekken op een bord met keukenpapier. Herhaal dit tot alle schijfjes gebakken zijn.
Verhit een grillplan met wat olie en bak hierin een deel van aubergines aan beide zijden op hoog vuur (ongeveer 3 – 4 minuten). Laat ook de aubergineplakken uitlekken op een bord met keukenpapier. Herhaal dit tot alle plakken gebakken zijn.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak nu de bechamelsaus gereed, zie hieronder.
Begin met een klein laagje gehakt op de bodem, leg daarop een laagje aubergines en vervolgens een laagje aardappelen. Herhaal dit tot de gehakt, aardappels en aubergines op zijn. Bedek vervolgens alles met de bechamelsaus.
Bak de moussaka zo’n 30 graden in de oven en zet aan het einde nog even kort de gril aan op 200 graden, zodat er een mooie bruine bovenkant ontstaat. Let op: dit hoeft maar heel kort (3 minuten), want de gril gaat snel.
Bechamelsaus
Verhit de plantaardige boter in een pan tot het gesmolten is.
Voeg de bloem en de nootmuskaat toe en roer dit met een garde door tot het er zanderig uitziet (zo’n 3 minuten).
Voeg dan deel voor deel de kokosmelk toe tot het gaat koken en blijf roeren tot het een mooie dikte heeft voor een bechamelsaus.